Nie bardzo rozumiem ten hurraoptymizm kibiców, że tę ligę Unia Leszno wygra ze śmiechem... Ja akurat uważam, że tak się nie stanie i będzie brutalne zderzenie z rzeczywistością jak Falubaz w 2022 (który wtedy wyglądał jeszcze mocniej na tle rywali). Oczywiście Janusz będzie w tej lidze wymiataczem ale jest w tej lidze jeszcze kilku innych zawodników na jego poziomie. A im dalej tym gorzej, Zengota to nie jest żaden wirtuoz i kompletów nie będzie raczej trzaskał, co już zresztą w tej lidze w przeszłości udowadniał. Cook był fenomenalny w ekstra ale nie jest powiedziane, że powtórzy aż tak świetny sezon, oczekiwania w każdym razie są ogromne i może im nie sprostać. Parnicki na u24 może robić różnicę i będzie pewnie jednym z najlepszych u24 w lidze ale też raczej nie będzie dominatorem bo lepiej na tej pozycji wygląda Rew w Rzeszowie, a co najmniej tak samo dobrze Pollestad W Krośnie czy nawet Szostak w Ostrowie. Największą siłą Unii mogą być juniorzy i zestawienie juniorskie jest jednym z najlepszych w lidze i przywiezie sporo punktów, ale też tzw. "eksperci" przeceniają ich siłę. Tu także nie będzie żadnej dominacji. Pickering w tak silnej lidze może robić punkty, może też być dziurą w składzie. Tu jest za dużo pytajników... Dodając do tego bardzo podatnego na kontuzję JK, Leszno na pewno jest jednym z największych faworytów ale spacerek to nie będzie i moim zdaniem zakończą udział na półfinale PO.
Janusz Kołodziej - na pewno TOP3 ligi, stać go na średnią ponad 2.500, ale charakteryzuje go kruchość w ostatnim czasie i w przypadku jakiejś poważniejszej kontuzji Unia może spisać sezon na straty.
Grzegorz Zengota - również stabilny zawodnik, zapewniający 8-10 punktów w meczu, ale podejrzewam, że częściej mogą mu się przytrafić wpadki niż znakomite występy. Nawet jeżdżąc przed laty w tej lidze w Polonii czy ROWie nie był gwiazdą tej ligi
Benjamin Cook - nie wiem skąd zachwyty nad tym zawodnikiem po jednym sezonie. Jakbyśmy tak wszystkich oceniali to Kurtz w tym sezonie powinien bić się ze Zmarzlikiem o MŚ. Dla mnie jedna wielka niewiadoma.
Josh Pickering - dla mnie totalnie nie trafiony transfer, jeżeli ktoś będzie winny porażki Unii i braku awansu. To właśnie on.
Nazar Parnicki - świetny zawodnik, na pewno jeden z lepszych U24 w lidze. Średnia 1.200 w EL, ale czy znacząco podniesie poziom ligę niżej np. na 1.700 czy 1.800. Nie byłbym taki pewny.
Formacja juniorska - po oddaniu Ratajczaka, Jabłońskiego i prawdopodobnie Borowiaka, ta formacja jest jak wiele innych w tej lidze. Na pewno nie jest tak mocna aby zrobić różnicę w meczu finałowym choćby z Bydgoszczą. Wg. mnie nie ma wyróżniającej się formacji juniorskiej w tej lidze.
Niby to tylko sparingi ale tak jak większość przypuszczała Pickering może być kiepskim zawodnikiem jeśli chodzi o 2 Ekstraligę. Cieszy postawa Nazara i Zengiego.
Nyka13 pisze: śr mar 26, 2025 5:33 pm
Cieszy postawa Nazara i Zengiego.
Zengoty ? w meczu z Falubazem (6 pkt.) ? czy w tym, którym odmówił jazdy ? Ja tu szału nie widzę, raz było OK, raz gorzej... zresztą okaże się to w sezonie dopiero. W każdym razie oczywiście ma szansę wskoczyć na swój top level i dobić do średniej 2,00 co w tej lidze jeszcze nigdy mu się nie udało. Za to Nazar naturalny talent i widać, że się harmonijnie rozwija, fajna sylwetka na motorze, jest jazda na dystansie, są też starty - byle tylko odpukać dzwony go omijały...
Przepraszam Panie Atomic ale widział Pan zawodnika na torze czy komentuje przez suchy wynik dostępny dla wszystkich ? (Grzegorz) Wystarczy dla próby zmienić filtr który w inny sposób rozpyla paliwo i wynik w sparingu jest loterią !!! Tu się testuję wiele rzeczy i wynik w tym przypadku nie ma znaczenie tym bardziej na torze przeciwnika z którym w sezonie nie będziesz rywalizował