Pytania

Poprowadź swoją drużynę do sukcesu!
bel

Pytania

Post autor: bel »

Cześć,
jestem nowy na forum.

Chciałem Was zapytać czy taka Eliga Manager pochłania dużo czasu i gdzie ewentualnie mogę znaleźć jakiś regulamin, bo nie miałem z tym styczności, a korci mnie aby się przyłączyć do zabawy. Jakieś objaśnienie też mile widziane :)

pozdrawiam,

/Przeniosłem posty z pytaniami odnośnie rozgrywki i utworzyłem dla nich osobny temat dla przejrzystości dyskusji na forum i łatwiejszego dostępu do potrzebnych informacji - Żużlowy Matematrix.
Awatar użytkownika
Żużlowy Matematrix
Admin
Kontakt:

Re: Pytania

Post autor: Żużlowy Matematrix »

bel pisze: śr mar 19, 2025 4:04 pm Cześć,
jestem nowy na forum.

Chciałem Was zapytać czy taka Eliga Manager pochłania dużo czasu i gdzie ewentualnie mogę znaleźć jakiś regulamin, bo nie miałem z tym styczności, a korci mnie aby się przyłączyć do zabawy. Jakieś objaśnienie też mile widziane :)

pozdrawiam,
Cześć, jeżeli chodzi o regulamin to jest on dostępny tutaj:

https://ekstraliga.pl/se/regulamin-eliga-manager

Jest to wersja na poprzedni sezon i niewykluczone że w obecnym będzie on wyglądał delikatnie inaczej ale podstawowe zasady gry jak najbardziej można poznać. W dużym skrócie gra polega na tym że wybieramy sobie zawodników do drużyny przy uwzględnieniu obostrzeń dotyczących liczby zagranicznych zawodników, juniorów, zawodników u24 i u23 i dostosowując ich KSM tak żeby nie przekroczyć określonego limitu.

Czy gra pochłania dużo czasu? Znam osoby którym pochłania bardzo dużo, znam osoby którym pochłania bardzo mało. Na pewno nie jest tak, że żeby grać trzeba ten czas poświęcać codziennie. Tak na prawdę od Ciebie zależy jak bardzo chcesz się zagłębić w analizę występów poszczególnych zawodników których widział byś w drużynie. Taki główne momenty na te analizy to okienka transferowe w których możesz dokonywać zmian w swojej drużynie. W poprzedniej edycji wypadały one po 4,7,10,14 i 16 kolejce.

Bliżej sezonu jak już znany będzie regulamin tegorocznej kampanii na pewno pojawi się dużo rozmów o składach czy to na forum czy na YouTube.

Sam od siebie polecam grę bo moim zdaniem można się przy niej fajnie bawić i z większą ciekawością śledzić wyniki spotkań w których posiadamy "swoich" zawodników.

Jeżeli będziesz miał jakieś pytanie albo wątpliwości odnośnie samej rozgrywki to śmiało pytaj. Postaramy się pomóc.
Awatar użytkownika
Speed
junior

Post autor: Speed »

Moze bym sie tez dolaczyl. Prosze w tym topicu dac znac kiedy wejsc w temat zebym nie przeoczyl startu ;)
Awatar użytkownika
Żużlowy Matematrix
Admin
Kontakt:

Speed pisze: śr mar 19, 2025 8:55 pm Moze bym sie tez dolaczyl. Prosze w tym topicu dac znac kiedy wejsc w temat zebym nie przeoczyl startu ;)
Prawdopodobnie będzie to na około 10-14 dni przed startem ligi. Czyli jakoś na przełomie marca i kwietnia. Oczywiście będziemy informować ;)
bel

Dzięki Piotrze za wprowadzenie w temat.
Jeśli dobrze rozumiem to punktem odniesienia jest tylko "nieszczęsny" KSM czyli jakaś lista zawodników będzie wcześniej podana ?
A czy jest ograniczenie klubowe tzn. czy z jednego klubu mogę wybrać trzech zawodników ?

pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Żużlowy Matematrix
Admin
Kontakt:

bel pisze: czw mar 20, 2025 11:37 am Dzięki Piotrze za wprowadzenie w temat.
Jeśli dobrze rozumiem to punktem odniesienia jest tylko "nieszczęsny" KSM czyli jakaś lista zawodników będzie wcześniej podana ?
A czy jest ograniczenie klubowe tzn. czy z jednego klubu mogę wybrać trzech zawodników ?

pozdrawiam,
Tak lista będzie dostępna w aplikacji Ekstraligi. Jest tam specjalna zakładka Eliga Manager i tam możesz robić wszystko co związane z Twoją drużyną włącznie z wyborem zawodników i liczeniem KSM. Punktem odniesienia w głównej mierze jest KSM ale też w pewnym stopniu wirtualna waluta. Za punkty zawodników zdobyte na torze dostajesz dostajesz oprócz punktów do gry również odpowiednią ilość tejże waluty. W okienku transferowym sprzedając zawodników i kupując nowych oprócz KSM musi starczyć Ci na te manewry "pieniędzy". Dodatkowo posiadając zapasy waluty możesz kupić pakiety zwiększające limit KSM. W ostatnich latach dostępne były 3 takie pakiety (0.500, 1.000, 1,500) każdy można było kupić raz w trakcie gry i w danym okienku można było kupić maksymalnie jeden pakiet. Także dobrze też zadbać o odpowiedni stan konta ;)

Ograniczeń co do klubów nie ma żadnych. Jeżeli będziesz chciał i zmieści się to w limicie KSM to możesz mieć nawet 8 zawodników z tej samej drużyny. Ograniczenia są tylko jeżeli chodzi o narodowość i wiek. W poprzednich latach musiałeś mieć dokładnie 3 zawodników zagranicznych i minimum 3 polskich juniorów w 10 osobowej kadrze zespołu. Z tej 10 później wybierasz 8 osobowy zespół startujący w danej kolejce.
Awatar użytkownika
Issy
kibic

Post autor: Issy »

Ja również dziękuję za wyjaśnienie, bo nigdy w to nie grałam, a zawsze mnie korcilo, niestety nie wiedziałam jak sie za to zabrać.
Tam, gdzie się kończy logika zaczyna się żużel.
Awatar użytkownika
Żużlowy Matematrix
Admin
Kontakt:

Issy pisze: pt mar 21, 2025 8:16 am Ja również dziękuję za wyjaśnienie, bo nigdy w to nie grałam, a zawsze mnie korcilo, niestety nie wiedziałam jak sie za to zabrać.
Jeżeli potrzebujecie jakichkolwiek informacji, rad, wskazówek czy wyjaśnień to śmiało zadawajcie pytania. Teraz jest najlepszy moment na to. Po to właśnie założyliśmy to forum.
bel

Żużlowy Matematrix pisze: pt mar 21, 2025 11:41 am
Issy pisze: pt mar 21, 2025 8:16 am Ja również dziękuję za wyjaśnienie, bo nigdy w to nie grałam, a zawsze mnie korcilo, niestety nie wiedziałam jak sie za to zabrać.
Jeżeli potrzebujecie jakichkolwiek informacji, rad, wskazówek czy wyjaśnień to śmiało zadawajcie pytania. Teraz jest najlepszy moment na to. Po to właśnie założyliśmy to forum.
Będziemy pewnie pytać gdy przyjdzie pora na zakładanie własnej drużyny.
Awatar użytkownika
Generator Traumy
kibic

Post autor: Generator Traumy »

Orientujecie się jak to wygląda z zawodnikami z drugiej ligi przechodzącymi do ekstraligi? W sensie chodzi mi o ksm, bo chciałbym sobie wyliczyć kilku zawodników, ale nie wiem na jakiej zasadzie ksm jest obliczany
Powoduję traumę u swoich przeciwników :twisted:
Awatar użytkownika
Żużlowy Matematrix
Admin
Kontakt:

Generator Traumy pisze: pt mar 28, 2025 8:46 am Orientujecie się jak to wygląda z zawodnikami z drugiej ligi przechodzącymi do ekstraligi? W sensie chodzi mi o ksm, bo chciałbym sobie wyliczyć kilku zawodników, ale nie wiem na jakiej zasadzie ksm jest obliczany
Ręki nie daje ale wydaje mi się, że jest to tak:

Średnia biegowa * 4 / 1,3.
EdaGrodzisk
kibic

Post autor: EdaGrodzisk »

Jak by co to Menadżer ruszył
Awatar użytkownika
Generator Traumy
kibic

Post autor: Generator Traumy »

Panowie kiedy będzie stworzona grupa do Eligi? :D A i jakiś odcineczek, czy wleci przed rozgrywką z omówieniem itp, bo jest trochę zmian.
Powoduję traumę u swoich przeciwników :twisted:
Awatar użytkownika
Żużlowy Matematrix
Admin
Kontakt:

Generator Traumy pisze: wt kwie 01, 2025 7:56 pm Panowie kiedy będzie stworzona grupa do Eligi? :D A i jakiś odcineczek, czy wleci przed rozgrywką z omówieniem itp, bo jest trochę zmian.
Zapisy ruszą niebawem. Bądźcie czujni ;)
Awatar użytkownika
Speed
junior

Post autor: Speed »

Mozna byc jednoczesnie w prywatnej grupie i innej publicznej?

P.S.
I dobrze rozumiem ze zawodnikom zmieni sie KSM juz po pierwszej kolejce jesli pojada cztery biegi i trzeba bedzie tak rzezbic sklad ze swej kadry na kolejne trzy rundy zeby sie zmiescic w nowym KSM?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Eliga Manager”