Format rozgrywek
- Żużlowy Matematrix
- Admin
- Kontakt:
Format rozgrywek
Rozpoczęliśmy zapowiedzi sezonu a to oznacza, że sezon żużlowy co raz bliżej więc myślę że to dobry czas żeby zacząć dyskusje nad tym co może przynieść nam nowy system rozgrywek.
Koniec z 6 zespołowym play-off.
Play in dla 4 najlepszych drużyn, wygrani z par o złoto, przegrani o brąz.
Play down dla drużyn z miejsc 5-8, wygrani utrzymują się w lidze, przegrania jadą dwumecz o utrzymanie po którym przegrany spada a wygrany musi walczyć o utrzymanie w meczu barażowym z 2 zespołem 2 ekstraligi.
No i właśnie powrót dwumeczu barażowego.
Co o tym sądzicie? Jak to może wpłynąć na końcowe rozstrzygnięcia? Będzie bardziej loteryjnie czy może wręcz przeciwnie?
Zapraszam do dyskusji!
Koniec z 6 zespołowym play-off.
Play in dla 4 najlepszych drużyn, wygrani z par o złoto, przegrani o brąz.
Play down dla drużyn z miejsc 5-8, wygrani utrzymują się w lidze, przegrania jadą dwumecz o utrzymanie po którym przegrany spada a wygrany musi walczyć o utrzymanie w meczu barażowym z 2 zespołem 2 ekstraligi.
No i właśnie powrót dwumeczu barażowego.
Co o tym sądzicie? Jak to może wpłynąć na końcowe rozstrzygnięcia? Będzie bardziej loteryjnie czy może wręcz przeciwnie?
Zapraszam do dyskusji!
Re: Format rozgrywek
Uważam ze system z szostka druzyn w play off byl absurdalny i ciesze sie ze mial tak krotki zywot. Grudziadz juz wywalczyl upragniony awans, mozna wracac do starego 
Faza zasadnicza i tak juz jest dla kibicow wielu druzyn malo atrakcyjna z uwagi na istnienie play off, a ten system jeszcze bardziej ja z emocji obdzieral. W takim Lublinie czy Wroclawiu (sezon 23) wszyscy czekali do wrzesnia na powazne sciganie.
Czworka w walce o zloto po rundzie zasadniczej to i tak 50% calej ligi, w zupelnosci wystarczy. Bylem zwolennikiem tego systemu nawet po sezonie 2020, gdy Motorowi zabraklo jednego malego punktu do play off
Pomysl z play down budzi mieszane uczucia. Na minus argumenty te same co powyzej - zmniejszanie znaczenia 14 meczow fazy zasadniczej i wlozonego w nie wysilku. Dodatkowo wieksza loteryjnosc z uwagi na mozliwe kontuzje.
Na plus utrzymanie emocji do konca sezonu i... chyba tyle.
Powrot do meczow barazowych jak najbardziej sluszny. Jestesmy najbogatsza liga swiata, wiec darujmy sobie teksty o niepotrzebnych wydatkach z takim dwumeczem zwiazanych. Owszem, mowi sie o coraz wiekszej pzepasci miedzy ligami. Ja jednak z checia popatrzylbym na potyczke np Wlokniarz - Stal Rz.

Faza zasadnicza i tak juz jest dla kibicow wielu druzyn malo atrakcyjna z uwagi na istnienie play off, a ten system jeszcze bardziej ja z emocji obdzieral. W takim Lublinie czy Wroclawiu (sezon 23) wszyscy czekali do wrzesnia na powazne sciganie.
Czworka w walce o zloto po rundzie zasadniczej to i tak 50% calej ligi, w zupelnosci wystarczy. Bylem zwolennikiem tego systemu nawet po sezonie 2020, gdy Motorowi zabraklo jednego malego punktu do play off

Pomysl z play down budzi mieszane uczucia. Na minus argumenty te same co powyzej - zmniejszanie znaczenia 14 meczow fazy zasadniczej i wlozonego w nie wysilku. Dodatkowo wieksza loteryjnosc z uwagi na mozliwe kontuzje.
Na plus utrzymanie emocji do konca sezonu i... chyba tyle.
Powrot do meczow barazowych jak najbardziej sluszny. Jestesmy najbogatsza liga swiata, wiec darujmy sobie teksty o niepotrzebnych wydatkach z takim dwumeczem zwiazanych. Owszem, mowi sie o coraz wiekszej pzepasci miedzy ligami. Ja jednak z checia popatrzylbym na potyczke np Wlokniarz - Stal Rz.
O ironio podział na play-off i play-down może spowodować wyrównanie rozgrywek. Spójrzcie na to ile pkt może zdobyć czołowy zawodnik ligi w fazie play down a ile w tej wyższej fazie. Przez to że budżety klubów są na styk to wielu zacznie spoglądać w stronę luźniejszych meczów Nawet jakby stawki w fazie finałowej były różne to i tak lepiej wywalczyć 25 pkt z Rybnikiem niż 18 z Toruniem. Ten system wyraźnie przemawia za tym żeby kontrakty były płatne z góry bez punktówki która potrafi zniszczyć i klub i zawodnika.
-
- kibic
Mi się ten format podobny. Żużel bez względu na format jest dość loteryjny przez nieustanne kontuzje. W 2019 r. był ostatni finał w pełnych składach, a od tego momentu zawsze jeden zespół był osłabiony (Holder za Iversena w 2020 r. to teoretycznie było wzmocnienie, ale nie powinno go być w Ekstralidze). Zdecydowanie na plus to powrót play-off dla czwórki i baraże. Ryzyko spadku tak się zwiększy przy tym formacie, że nie będzie żadnego odpuszczania spotkań jak to miało w ostatnich trzech latach, gdy nikt z tego nie robił problemu. Same baraże przy przepisie U-24 to konieczność ze względu na coraz bardziej podobny poziom obu lig. Możliwość wyboru rywala po rundzie zasadniczej też jest pozytywem. Myślę, że ten system sprawi, że będziemy miele wiele wyrównanych spotkań.
-
- kibic
PO dla czołowej czwórki na plus. Ale play-down? Dwumeczowi o miejsca 7-8 daję max 3 sezony. W 2009 zrezygnowano z niego po roku 

-
- kibic
Faza play-down może trochę wypaczyć spojrzenie na cały sezon w wykonaniu danej drużyny, np. dana drużyna po fazie zasadniczej zajmuje 5. miejsce ustępując 4. drużynie powiedzmy w małych punktach (czysto teoretycznie). Potem przychodzi załamanie formy lub jakaś kontuzja i można przegrać pierwszy dwumecz i znaleśc się nad przepaścią w meczu o utrzymanie, a nawet spaść z ligi gdzie jeszcze kilka tygodni wcześniej otarło się o play-off.
Z drugiej strony jedna drużyna może po fazie zasadniczej legitymować się bilansem 0-14, a następnie w pierwszym meczu fazy play-down wygrać np. 60-30 z różnych powodów i praktycznie utrzymać się w lidze wygrywając jedno spotkanie.
Z drugiej strony jedna drużyna może po fazie zasadniczej legitymować się bilansem 0-14, a następnie w pierwszym meczu fazy play-down wygrać np. 60-30 z różnych powodów i praktycznie utrzymać się w lidze wygrywając jedno spotkanie.
- Generator Traumy
- kibic
PO dla czołowej czwórki jest super, ale play down jest słabym pomysłem, ostatnia drużyna powinna spadać z ligi, a przedostania jechać baraż z 2 drużyną 2 ekstraligi i byłoby idealnie!

Powoduję traumę u swoich przeciwników 

Może i lepszy format rozgrywek choć każdy format ma plusy i minusy, więc nie ma takiego, który byłby idealny. Dla mnie na pewno lepiej, że jest play off 4 zespołowy do walki o MP. Za to mam mieszane uczucia, jeżeli chodzi o Play Down czy jak to się tam nazywa. Może dojść do patologii gdy jakaś drużyna będzie zdecydowanie najsłabsza i cały sezon nie będzie nawet istnieć (jak kiedyś Ostrów) ale trafi na rywala, któremu wypadł lider albo dwóch z powodu kontuzji i jeszcze się jakimś cudem utrzyma ich kosztem. Lepsze pewnie byłoby PO (4 zespoły) i ostatnia drużyna spada, a przedostatnia baraż z II drużyną Metalkasy. Tylko, że to też nie jest idealny scenariusz bo drużyny z miejsc 5 i 6, przedwcześnie kończą sezon...