Unia Tarnów

Podziel się z nami opinią na temat zespołów 2 Ekstraligi!

Które miejsce na koniec sezonu zajmie Unia Tarnów?

Czas głosowania minął wt kwie 22, 2025 9:04 am

1
0
Brak głosów
2
0
Brak głosów
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
5
0
Brak głosów
6
0
Brak głosów
7
3
18%
8
14
82%

Liczba głosów: 17

Awatar użytkownika
Żużlowy Matematrix
Admin
Kontakt:

Unia Tarnów

Post autor: Żużlowy Matematrix »

Unia Tarnów:
  • Mateusz Szczepaniak
  • Timo Lahti
  • Matej Zagar
  • Marko Lewiszyn
  • Jan Heleniak (u21)
  • Sebastian Madej (u21)
Awatar użytkownika
Propanbutan
szkółkowicz

Re: Unia Tarnów

Post autor: Propanbutan »

Pieszczek, czy Walasek?

Obaj prezentują podobny poziom, jeden to młodość, drugi doświadczenie, ale i większe ryzyko kontuzji, możliwie gorszy refleks.
Atomic
kibic

Post autor: Atomic »

Propanbutan pisze: pt lut 21, 2025 4:45 am Pieszczek, czy Walasek?
Dziwi mnie trochę ich strategia, a raczej jej brak. Z tej dwójki wybrałbym mimo wszystko Pieszczka. Jeżeli chodzi o obcokrajowców, postawiłbym zdecydowanie na Levishyna kosztem Zagara. Marko na pewno potrafi jeździć, jest młody, perspektywiczny i stale się rozwija. Zagar to jedna wielka niewiadoma, trudno zakładać, że będzie wyraźnie lepszy od Levishyna, do tego atmosfery w parkingu raczej nie poprawia. Gdyby udało im się wypożyczyć Gustsa na u24 i dołożyć do tego jakiegoś solidniejszego juniora, ten zespół może realnie powalczyć o utrzymanie i wcale nie stoi na straconej pozycji. Jechałbym składem: Lahti, Levishyn, Szczepaniak, Pieszczek, Gusts + juniorzy. Co by jednak nie mówić, bardzo ciężka walka o utrzymanie się zapowiada, ale nie są w niej kompletnie bez szans.
Awatar użytkownika
Żużlowy Matematrix
Admin
Kontakt:

Też stawiał bym na Levishyna nawet w przypadku zakontraktowania Pieszczka i Gustsa. Dodatkowy argument to moim zdaniem przywiązanie do barw klubowych i ewentualne pozostanie na kolejne lata co w przypadku Zagara może być po pierwsze trudne a po drugie mało rozsądne bo jest on zawodnikiem wiekowym. Marko ma papiery na to żeby być solidnym punktem zespołu.
Awatar użytkownika
Propanbutan
szkółkowicz

Ja to sobie tak myślę - żeby Zagar nie spuścił Tarnowa z ligi...

Marko również jest dla mnie pewniejszym ogniwem i na Walasku raczej bym nie opierał drużyny. Wymówka Kolejarza o warunkach finansowych jest po prostu wygodna i wiarygodna w świetle ostatnich afer, a prawda może być zgoła odmienna. Ja tu nie chcę nikomu kończyć kariery, cytując klasyków z pewnego podkastu ;) Ale czasami lepiej zejść ze sceny na pewnym etapie, niż robić coś na siłę i żebrać o podpis.
Awatar użytkownika
Propanbutan
szkółkowicz

Wszedlem na forum Unii Tarnów i powiem wam, że nie jest wesoło.

Odnoszę wrażenie, że włodaże klubu nie byli przygotowani na awans i sytuacja ich totalnie zaskoczyła. Teraz jest próba podołania sytuacji na szybko i zmontowania wszystkiego na trytytki. Kibice zdenerwowani i zmęczeni, czemu się kompletnie nie dziwię. Karnetów brak, stadion nie ruszony, sklad nie dopięty a jest Marzec. Wesoło nie jest i już pojawiają się głosy, że są wątpliwości, czy w ogóle wystartują.

Ktoś z Tarnowa? Można prosić o rozjaśnienie sytuacji tam panującej?
Awatar użytkownika
Propanbutan
szkółkowicz

Przeszło bardzo ważne głosowanie nad dofinansowaniem klubu przez miasto. Wygląda na to, że wszystko jest na dobrej drodze. Super, że kolejny ośrodek żużlowy się odbudowuje. Bardzo mnie to cieszy.
Awatar użytkownika
Żużlowy Matematrix
Admin
Kontakt:

Propanbutan pisze: czw mar 20, 2025 3:42 pm Przeszło bardzo ważne głosowanie nad dofinansowaniem klubu przez miasto. Wygląda na to, że wszystko jest na dobrej drodze. Super, że kolejny ośrodek żużlowy się odbudowuje. Bardzo mnie to cieszy.
No i to są dobre wieści jeżeli chodzi o nadchodzący sezon. Dość już tego gadania o wszystkim dookoła. Niech się wszystko na torze rozegra.
Nyka13
szkółkowicz

Post autor: Nyka13 »

Czy ja dobrze rozumiem, że Unia Tarnów na miesiąc przed ligą rozpoczyna dopiero remont stadionu ? To gdzie oni chcą trenować i jeździć mecze ?
Awatar użytkownika
Żużlowy Matematrix
Admin
Kontakt:

Nyka13 pisze: sob mar 22, 2025 11:28 am Czy ja dobrze rozumiem, że Unia Tarnów na miesiąc przed ligą rozpoczyna dopiero remont stadionu ? To gdzie oni chcą trenować i jeździć mecze ?
Dokładnie tak. Dużo mówi się o tym, że ich pierwszy mecz domowy miałby być przełożony a na kolejny już uda się zdążyć. Co do treningów to pewnie każdy w swoim zakresie. Timo Lahti np był już na treningu w Gnieźnie.
Tylko Unia

Post autor: Tylko Unia »

Nyka13 pisze: sob mar 22, 2025 11:28 am Czy ja dobrze rozumiem, że Unia Tarnów na miesiąc przed ligą rozpoczyna dopiero remont stadionu ? To gdzie oni chcą trenować i jeździć mecze ?
Spokojnie remont ruszył pełną parą i ma być zakończony do końca kwietnia. Kwietniowy mecz będzie przełożony. Następny w maju już zgodnie z planem

PS. Skład UNII też już zamknięty :)
Nyka13
szkółkowicz

Tylko Unia pisze: sob mar 22, 2025 1:10 pm
Spokojnie remont ruszył pełną parą i ma być zakończony do końca kwietnia. Kwietniowy mecz będzie przełożony. Następny w maju już zgodnie z planem

Ilu nowych zawodników dojdzie ?
Tylko Unia

Post autor: Tylko Unia »

Nyka13 pisze: sob mar 22, 2025 2:11 pm
Tylko Unia pisze: sob mar 22, 2025 1:10 pm

Ilu nowych zawodników dojdzie ?
Miniumum dwóch
Awatar użytkownika
Propanbutan
szkółkowicz

Trenować mogą w Krakowie, daleko nie mają. Ostatecznie też Świętochłowice, ale tam nie wiem w jakim stanie jest tor. Niestety, tak to czasem w tym sporcie bywa, że jak się pospłaca inne zobowiązania, to na rzeczy typu remont stadionu już nie wystarczy. Nie da się wszystkiego zrobić w jeden dzień. Azoty jak odeszły to na pewno był to dla Tarnowa duży cios finansowy. Teraz przed Tarnowem kilka ważnych etapów do zrealizowania i będzie dobrze. Ważne, że jadą, ważne że pieniądze się znalazły. Ja się już nie mogę doczekać wizyty na stadionie Unii. Pamiętajcie, że w Krośnie też kolorowo nie było i tam się jechało swego czasu zrobić sobie punkty do tabeli... Teraz jest szkółka prężnie działająca i spore w nią inwestycje.

Na pewno znika atut własnego toru, bo chłopaki nie będą znali po remoncie nawet własnego obiektu. Troszkę potrenują, ale to nigdy nie będzie to. No cóż, trudno. Ważne teraz jest się utrzymać. No ale mając taką armatę, jak Mati [całkiem dobrze zna nasz tor, tak samo, jak Marko] to jest szansa coś ugrać. Oby nie było kontuzji i jakichś wpadek finansowych podczas sezonu a będzie walka i będzie speedway. Jeszcze raz podkreślam, bardzo mnie cieszy powrót tak potężnego historycznie dla żużla ośrodka.

Jeszcze, żeby się Kraków odbudował i awansował wyżej, to mamy w regionie 4 super ośrodki. To dopiero byłyby derby! :twisted:
Nyka13
szkółkowicz

W Świętochłowicach trenowała teraz chyba reprezentacja Szwecji, więc chyba tor do treningów się nadaje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zespoły”