Ciekawi mnie jedna rzecz, w KLŻ nie obowiązuje taki sam regulamin jak w dwóch pozostałych klasach rozgrywkowych?
PSŻ Poznań specjalnie kontraktuje Tomasza Orwata żeby móc robić zmiany (Gusts za Orwata).
W Stali Gorzów nie może jechać Adam Bednar bo mają tylko 2 Polaków w składzie (Fajfer i Chatłas).
Wybrzeże Gdańsk mając 2 Polaków (Pieszczek, Grzelak - U24) robi zmiany Birkemose za Grzelaka lub ostatnio Basso za Grzelaka.
Więc regulaminy nie są dla wszystkich? Ktoś może to sensownie wytłumaczyć?
Regulamin
Re: Regulamin
Chatlas jest u24 i nie moze go zmieniac obcokrajowiec gdyz tenze Chatlas jest jednoczesnie spelniajacym limit liczby Polakow w podstawowym skladzie.
Poznan ma Orwata, lecz miano u24 pelni Blodorn gdyz jest ot Tomka... mlodszy. Orwat rowniez jest spelniajacym limit Polakow w podstawowym skladzie, ale juz jako zwykly stary senior i jak widac takowego juz obcokrajowiec zmieniac moze
Tak przynajmniej mi na tym forum tlumaczono
A z Wybrzezem nie mam pojecia. Widzialem komentarze ze zmiana byla nieregulaminowa, ale o dziwo wydaje sie jednak byc ok. Moze faktycznie w KLŻ maja zroznicowany regulamin. Wcale by mnie to nie zdziwilo.
Poznan ma Orwata, lecz miano u24 pelni Blodorn gdyz jest ot Tomka... mlodszy. Orwat rowniez jest spelniajacym limit Polakow w podstawowym skladzie, ale juz jako zwykly stary senior i jak widac takowego juz obcokrajowiec zmieniac moze

Tak przynajmniej mi na tym forum tlumaczono

A z Wybrzezem nie mam pojecia. Widzialem komentarze ze zmiana byla nieregulaminowa, ale o dziwo wydaje sie jednak byc ok. Moze faktycznie w KLŻ maja zroznicowany regulamin. Wcale by mnie to nie zdziwilo.
W przypadku Stali Gorzów i PSŻ Poznań wiem czemu tak jest, podałem tylko te sytuacje jako przykład. Bardzo mnie interesuje jak to jest rozgrywane w Gdańsku że mogą takie zmiany zrobić. Regulamin jasno mówi:
6. Zawodnicy obcokrajowcy z numerami 8 i 16 mogą zastąpić jako rezerwa zwykła, taktyczna lub zastępująca:
1) krajowego zawodnika do lat 24 wyłącznie w przypadku, jeżeli
w zgłoszonym składzie drużyny z numerami 1-5 lub 9-13 łącznie z zawodnikiem do lat 24 zgłoszonych zostało minimum trzech zawodników
krajowych,
2) zawodnika obcokrajowca do lat 24 bez ograniczeń.
Ok, mam teorie.
Widze ze w skladzie jest Birkemose i zapewne to on spelnia wymog u24 w podstawowym skladzie, a nie Grzelak. Sprawia to ze sytuacja jest analogiczna jak z Orwatem w Poznaniu. Sa jednak dwie drobne niejasnosci:
1) Obaj sa z rocznika 2003. Moze w takim przypadku klub ma dowolnosc w okresleniu ktory zawodnik jest ich U24 w skladzie? Na pewno nie liczy sie dokladna data urodzenia bo Grzelak jest z listopada, a Birkemose z pazdziernika.
2) Regulamin mowi o zakazie zmieniania przez obco "krajowego zawodnika do 24 lat wlacznie" ale pewnie nie chodzi o jego wiek tylko role (u24) pelniona w podstawowym skladzie.
Widze ze w skladzie jest Birkemose i zapewne to on spelnia wymog u24 w podstawowym skladzie, a nie Grzelak. Sprawia to ze sytuacja jest analogiczna jak z Orwatem w Poznaniu. Sa jednak dwie drobne niejasnosci:
1) Obaj sa z rocznika 2003. Moze w takim przypadku klub ma dowolnosc w okresleniu ktory zawodnik jest ich U24 w skladzie? Na pewno nie liczy sie dokladna data urodzenia bo Grzelak jest z listopada, a Birkemose z pazdziernika.
2) Regulamin mowi o zakazie zmieniania przez obco "krajowego zawodnika do 24 lat wlacznie" ale pewnie nie chodzi o jego wiek tylko role (u24) pelniona w podstawowym skladzie.
- Żużlowy Matematrix
- Admin
- Kontakt:
Jest bardzo duża szansa, że dokładnie tak jest. Dwie najwyższe ligi zarządzane są bowiem przez spółkę Ekstraliga. Krajowa Liga Żużlowa pozostała pod skrzydłami GKSŻ. Dlatego np nie ma też baraży pomiędzy drugim miejscem w KLŻ a 7 w 2EŻ pomimo że na wyższym poziomie takowe wracają. Przepisy mówiące o tym, że w przypadku posiadania dwóch zawodników poniżej 24 roku życia tym liczonym jako u24 jest zawsze polak zostały zmienione przed tym sezonem w wyższych ligach, stąd np sytuacja w Poznaniu w której musieli zakontraktować Orwata żeby liczony jako u24 był Bloedorn. W regulaminie KLŻ nie jest to w żaden sposób określone. W związku z tym istnieje możliwość, że klub ma po prostu swobodę wyboru który zawodnik jest u24 a który jedzie jako senior. W takim przypadku w Gdańsku zawodnikiem u24 był by Basso/Birkemose a Grzelak byłby polskim seniorem za którego bez problemu można stosować rezerwy. Wydaje mi się, że to jedyne sensowne wytłumaczenie tej sytuacji. Myślę, że gdyby nie mogli w ten sposób robić zmian to już ktoś by się zorientował i zakwestionował ich zasadność.ptbjl pisze: wt cze 03, 2025 10:11 am Ciekawi mnie jedna rzecz, w KLŻ nie obowiązuje taki sam regulamin jak w dwóch pozostałych klasach rozgrywkowych?